Openingstijden:
Maandag - Zondag 24/7

Hoe zit het met de ventilatie?

Wellicht heeft u bouw- of verbouwplannen. Erg belangrijk is de ontwerpfase. Een belangrijk onderwerp wat in deze fase vaak wordt vergeten is ventilatie. En dat terwijl we 70% van onze tijd tussen vier muren doorbrengen. Voor een optimaal binnenmilieu is het van essentieel belang om al in de ontwerpfase na te denken over de ventilatievoorziening. Dan kan het systeem geïntegreerd worden in uw woning en kan de installatie netjes weggewerkt worden tijdens de bouw. Een gezond huis; een sprankelend leven.

Het belang van goede ventilatie

Woningen worden steeds beter geïsoleerd en praktisch luchtdicht gemaakt. In een luchtdichte woning kan geen verse lucht van buiten naar binnen komen en andersom kan de lucht van binnen er niet uit. Hierdoor wordt het vochtig en muf in huis. Huisstofmijten en schimmels zijn hier dol op en zijn oorzaak van diverse gezondheidsklachten. Ventilatie is dus noodzaak als het gaat om een gezonde woning en daarmee uw eigen gezondheid. Let daarom bij het bouwen of verbouwen van een woning goed op de ventilatiemogelijkheden.

De mogelijkheden

Conclusie is dat er naast isoleren ook geventileerd moet worden. Door te ventileren wordt gebruikte lucht afgevoerd en komt verse lucht van buiten in de woning. Er zijn verschillende manieren van ventileren, variërend van eenvoudig tot luxueus. De meest eenvoudige manier is het openen van ventilatieroosters, ramen en deuren, hoewel hiermee niet duidelijk wordt welke hoeveelheid lucht er wordt ververst. Twee andere manieren zijn mechanische ventilatie en balansventilatie.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie betekent dat de afvoer van vervuilde binnenlucht plaatsvindt via een voortdurend draaiende elektrische ventilator. De gebruikte lucht wordt uit de zogeheten ‘natte’ ruimtes, zoals keuken, badkamer en toilet naar buiten afgevoerd. Verse buitenlucht wordt op natuurlijke wijze door ventilatieroosters weer in de woning gebracht. De CMF van J.E. StorkAir is zo’n mechanische woonhuisventilator. Doordat deze ventilator ook draadloos te schakelen is – dus weinig installatiewerk – is deze ventilatieoplossing goed toe te passen bij een verbouwing.

Balansventilatie

Een vorm van ventilatie die vaak in nieuwbouwwoningen wordt toegepast, is balansventilatie met warmteterugwinning. Bij balansventilatie wordt evenveel verse buitenlucht in de woning gebracht als er vervuilde lucht uit de woning wordt afgezogen. De luchtstromen zijn dus letterlijk in balans. Warmteterugwinning betekent dat bij het ventileren de warmte van de afgezogen lucht wordt overgedragen op de toegevoerde lucht. In de ventilatie-unit wordt de warmte uit de gebruikte lucht gehaald en overgedragen op de verse buitenlucht. Hierbij worden de luchtstromen niet met elkaar vermengd. Door de warmteoverdracht is de temperatuur van de verse buitenlucht die de woning ingeblazen wordt bijna gelijk aan de temperatuur in uw woning. Hierdoor is warmteterugwinning een energiezuinige oplossing dat in stookkosten scheelt. J.E. StorkAir heeft twee typen warmeterugwinapparaten voor woningen, de WHR 930 voor ‘normale’ woningen en de WHR 950 voor grotere woningen.

Luxueuze comfortunit

Speciaal voor grotere woningen heeft J.E. StorkAir de luxueuze aanvulling comfortunit Artic 950. De comfortunit Artic 950 bestaat uit een energiezuinige warmtepomp, die tijdens warme dagen de luchtstromen in de woning koelt en ontvochtigt. Met name in de slaapkamers zal dit verkoelende effect merkbaar zijn. De Artic 950 werkt in combinatie met de warmteterugwinunit WHR 950. Samen zorgen zij ervoor dat uw woning ’s zomers enkele graden gekoeld wordt op een energiezuinige en gezonde manier.

Doe de ventilatietest! Kijk voor meer informatie op www.jestorkair.nl