Openingstijden:
Maandag - Zondag 24/7

Itho Kli-Max 2: minimale afmetingen, maximale prestaties

In deze uitgave van Alles Over Klimaatbeheersing en Energie belichten we de cv-ketel Itho Kli-Max 2, een zeer compacte ketel, die in staat is tot maximale prestaties.

Itho vindt het belangrijk dat een cv-ketel niet onnodig veel plaats inneemt. Daarnaast moet een ketel voldoende verwarmings- en warmwatercomfort leveren. Tegelijkertijd heeft Itho er rekening mee gehouden worden dat alle onderdelen van het toestel goed bereikbaar blijven voor inspectie en onderhoud. De Itho Kli-Max 2 voldoet aan al deze eisen, maar heeft maar zeer weinig ruimte nodig. Alle Itho ketels (dus ook de grootste ketels, CW5 en CW6) zijn slechts 55 x 45 x 35 cm groot.

Zeer energiezuinig

De Itho Kli-Max 2 is een modulerende ketel. Dit houdt in dat de ketel afhankelijk van de vraag harder of zachter gaat branden. Op een laag pitje branden is namelijk zuiniger dan steeds volgas aan- en uitschakelen. De Itho Kli-Max 2 is zo ontworpen dat het ketelvermogen tot 18% kan worden teruggeregeld. Pas daarna zal de ketel aan- en uitschakelen op 18 % van het cv-vermogen: beduidend lager dan de meeste andere ketels. De Itho-ketel heeft dus minder starts en stops, wat positief is voor het comfort, het energieverbruik en de levensduur van de onderdelen.

Snel een stabiele warmwatertemperatuur

Jaarlijks stroomt vaak onnodig veel onvoldoende opgewarmd schoon water het riool in. Dit omdat men vaak lang moet wachten totdat het water op de juiste temperatuur is. Om deze verspilling te voorkomen is het dus belangrijk dat een ketel al snel na het openen van de warmwaterkraan de juiste watertemperatuur en –hoeveelheid levert. Daarom wordt vaak gekozen voor een voorraadvat in of bij de ketel dat ervoor zorgt dat er permanent een hoeveelheid warm water beschikbaar is, zodat de ketel na het openen van een tappunt de tijd krijgt om op te warmen. Een ketel met voorraadvat heeft als nadeel dat hij wat groter is dan een ketel zonder voorraadvat. Itho wilde de Kli-Max graag erg compact houden en heeft dus voor een ketel zonder voorraadvat gekozen. Door de speciale technologie in de Kli-Max kan deze zeer snel warm water leveren en benadert de ideale warmwatercomfortlijn net zo goed als ketels met een voorraadvat.

Test

In september heeft de Consumentenbond een nieuwe cv-keteltest gepubliceerd, waarin combiketels met een vermogen tussen de 24 en 30 kW van 10 grote ketelmerken werden besproken. Bij de test is onder andere gekeken naar het verwarmings-rendement, het warmwaterrendement, comfort, gebruikersgemak en prijs. De Itho Kli-Max 2 type HR24 CW4 kreeg van de Consumentenbond het predikaat ‘Beste Koop’. De Itho Kli-Max 2 scoort vooral hoog op het verwarmingsrendement (door een laag minimum vermogen), het warmwater-comfort en de kleine behuizing.